Přeskočit na obsah

jídlo a pití

recepty, postupy, tipy

O cukroví

Pečení vánočního cukroví je… pomalé. Co všechno musím udělat, než do krabice uložím křehké kousky? SUROVINY Pečlivě všechny složky zvážit, ořechy vyloupat a rozdrtit, mandle zalít horkou vodou, počkat, až slupka změkne a oddělí se… Číst dále »O cukroví

Paběrkovat je slow

Všímáte si, že je sklizeno? Na polích přesto zůstala spousta plodin. Neforemných, příliš velkých nebo malých, poškozených zemědělskou technikou, takových, jaké žádný supermarket nechce, protože nesplňují kritéria krásy. Ráda nosím z výletů něco domů. Vzpomínku… Číst dále »Paběrkovat je slow

Co roste za humny?

Místo ranní rozcvičky chodím sbírat ostružiny za město. Téhle zóně se říká Trojmezí a rozkládá se na rozhraní Chodova, Záběhlic a Hostivaře. Protahuju všechny svaly ve snaze utrhnout přezrálé plody na hradbě šlahounů, balancuju na… Číst dále »Co roste za humny?

Jak najít houby?

Ke sbírání hub musíte dostat pomyslné svolení a když je vám uděleno, nacházíte, nejdřív pomalu, a potom stále víc.

Pomalé višně

Některé události vás prostě donutí zpomalit a všechno hodit za hlavu. Třeba, když dostanete košík ovoce. Vypeckovat skoro černé bobule plné šťávy a uvařit marmeládu mi najednou připadá jako ta nejdůležitější věc na světě. Začátkem… Číst dále »Pomalé višně

Rozbalit svačinu v lese

Tahle malá radost nestojí žádné velké úsilí. Baví mě pomalu rozkrojit chleba, opéct ho v toustovači, namazat máslem a naplnit tím, co je zrovna v lednici.