Přeskočit na obsah

Rozbalit svačinu v lese

Na čerstvém vzduchu chutná líp. Jsem milovníkem výletů a taky svačinek! Nemůžu se dočkat, až špinavýma rukama rozbalím ubrousek a zakousnu se do chleba.

Tahle malá radost nestojí žádné velké úsilí. Baví mě pomalu rozkrojit chleba, opéct ho v toustovači, namazat máslem a naplnit tím, co je zrovna v lednici. Taky mě baví myslet na výlet dopředu, prodloužit si těšení a upéct něco speciálního. Třeba slaný koláč nebo focacciu.

Jakmile vykročím do prostoru, kde vládne příroda, popadne mě strašný hlad.

Když mám v letní sezóně spoustu bylinek, udělám z nich pesto a přibalím ho do zvláštní krabičky jako malé zelené zpestření. Skvělé jsou taky pomazánky: vajíčková, tuňáková, tvarohová rozhuda…

Čím si ještě dělám radost na výletě:

  • Teplou meltou nebo kávou v termosce.
  • Na špalíčky nakrájenou zeleninou.
  • Oždibováním divokých bylin, které potkám po cestě.
  • Sběrem. Vždycky s sebou nosím sáček a trhám, co zrovna roste. Začínám zjara podbělem, pampeliškou, jaterníkem podléškou, vlaštovičníkem.
  • Pitím vody ze studánek.