Pečení vánočního cukroví je… pomalé.
Co všechno musím udělat, než do krabice uložím křehké kousky?
SUROVINY
Pečlivě všechny složky zvážit, ořechy vyloupat a rozdrtit, mandle zalít horkou vodou, počkat, až slupka změkne a oddělí se od jádra. Jádra semlít, rozdrtit v hmoždíři koření z dalekých zemí, rozpustit čokoládu nad vodní lázní.
POSTUP
Ponořit ruce do surovin, míchat, hníst. Těsto nechat odpočinout v chladu (ideálně přes noc). Vyjmout těsto z lednice, vyválet ho na tenký plát a vykrajovat půvabné tvary nebo malé kousky těsta napěchovat do formiček (vypláchnutých horkou vodou, do sucha vytřených čistou bavlněnou utěrkou). Rozpálit troubu tak akorát, vložit dovnitř cukroví a hlídat čas. Nahlížet do trouby přes sklo, otáčet plech, aby bylo vše rovnoměrně upečené. Dát cukroví vychladnout a obalit ho v cukru, ale to jen v případě nekomplikovaných druhů jako jsou vanilkové rohlíčky nebo pracny. Proces pokračuje, jede se dál, zákaz zastavení – krém, slepování, poleva, zdobení! Až všechno skončí, až vypnu troubu a zhasnu světlo v kuchyni, zůstane vůně po pečení.