Přeskočit na obsah

Máj, hub ráj

Ještě nikdy se mi nestalo, abych na jaře našla tolik druhů hub jako letos. Podle odborníků jejich výskyt souvisí s chladnějším počasím, bohatým na srážky.

Jdu se projít k Botiči a na bezu roste kilo jidášova ucha, vyrazím na procházku za humna a pod šípkovými keři najdu hromadu závojenky podtrnky nebo čirůvky májovky, kterých si nikdo nevšímá, protože je nezná. Houbařská sezona začala, hurá! Že je houbaření činnost POMALÁ, to je jasná věc. Pocit uvíznutí v čase zná každý nadšený houbař. Vyrazí s košíkem, naplánuje si návrat, a pak najednou zjistí, že zůstal mnohem déle než zamýšlel.

Je to kouzlo lesa, jeho silný duch a přitažlivost, která člověka vtáhne do Faunova labyrintu.

Jak naložit s jarními houbami? Jako s kterýmikoliv jinými. Bude májovková kulajda a rizoto se závojenkami. Menu jako z michelinské restaurace.